Misstag att undvika vid hunddressyr

Majoriteten av alla hundägare försöker alltid göra sitt bästa när det kommer till lydnad och uppfostran av hunden, så kallad hunddressyr. Hur snabbt hunden lär sig nya saker eller hur bra det går handlar sällan om hunden själv, utan hur man som hundägare hanterar de olika situationerna som kan uppstå. Det är viktigt att hundträningen utförs på ett sådant sätt att hundens välmående aldrig sätts i andra hand. Hunden ska tycka det är roligt att lära sig nya saker.

De vanligaste misstagen

Trots att man försöker sitt bästa så finns det en hel del misstag som man kan råka göra. Att göra ett misstag en gång är inte ovanligt och något som man kan dra lärdom av, men det är viktigt att skapa sig kunskap och information om hunddressyr och träning, för att säkerställa att misstagen inte upprepas. Här kan du läsa om de vanligaste misstagen som hundägare gör.

  • Börja inte för sent – en hund lär sig saker från och med den allra första minut som den sätter tassen innanför din dörr. Vänta inte med att börja träna din hund, men låt den också utforska saker i sin egen takt.
  • Straffa inte hunden! Du har säkert hört det förut, men att straffa hunden är ett stort misstag. Hunden kan börja känna en rädsla för dig och träningen blir mindre effektiv.
  • Bitande tillrättavisas inte: “Hunden leker ju bara”, är en vanlig sak som sägs vid bitande eller nafsande. Det kanske inte gör någon större fara när hunden är valp, men en storvuxen hund som biter eller nafsar är inte trevligt för någon. Tillrättavisa hunden direkt och redan från start!
  • Ingen balans mellan mild och sträng: det kan vara svårt att hitta en balans mellan att vara sträng eller snäll mot sin hund. Ett vanligt misstag är att man endast väljer ett typ av beteende gentemot hunden. Försök vara båda, samtidigt.