Regler för hundgårdar

En hundgård än en rastgård som är specifikt framtagna för hundar. Hundgårdarna kan se väldigt varierande ut och komma i olika storlekar och former. Det vanligaste är att man använder sig av hundgårdsektioner för att bygga ihop hundgården, men det går även bra att använda sig av t.ex. hönsnät och stadiga pelare. Fördelen med att beställa en redan färdig hundgård, istället för att bygga den själv, är för att det är billigt i förhållande till all tid som man sparar in, men även för att fri frakt är vanligt förekommande. Vill du ha en plats där din hund kan vistas utomhus och något som är lättmonterat? Då är det en hundgård som du ska satsa på!

Vikten av skugga och skydd

Det är lätt att man tror att en hundgård kan se ut precis som man själv önskar, eftersom det är man själv som är ägare till hunden. Så är inte fallet. Det finns regler och lagar från Jordbruksverket som måste följas för att man ska få ha en hundgård. En rastgård ska t.ex. aldrig ställas i direkt solljus, utan det ska finnas både sol, skugga och ett skydd mot blåst och regniga dagar, t.ex. ett tak. I hundgården ska det även finnas någon typ av inomhusutrymme där hunden kan gå undan, och en liggplats som ej är direkt i marknivå. Liggplatsen ska alltid vara upphöjd.

En rastgård är inget substitut för motion och promenader. Det är viktigt att man som hundägare är införstådd med det och att man låter hunden komma ut från husrastgården för att röra på sig då och då. Trots att hunden har spenderat mycket tid i rastgården under en dag, så ska den minst en gång per dag få komma ut och rastas på en annan yta, t.ex. en promenad i skogen. På Jordbruksverkets hemsida kan du läsa mer om vilka regler som gäller för hundgårdar.