Skaffa hundgård – så ska du tänka!

Under många år har hundgårdar och rastgårdar för hundar varit en lösning på många hundägares problem. Hunden har möjlighet till frisk luft, motion (beroende på hur stor hundgården är) och en skön plats att njuta av svala vindar eller varma sommardagar. Vill man skaffa sig en hundgård är det dock viktigt att ta reda på vilka regler som gäller. En hundgård får t.ex. inte vara för liten och det ska finnas möjlighet till skugga om vädret kräver.

Skaffa hundgård

Det finns flera sätt att gå tillväga för den som vill investera i en rastgård till sin hund. För den händige kan det vara roligt att själv bygga ihop gården, men det vanligaste är att man väljer att beställa en redan färdig hundgård från internet. Den hundgård man köper kommer dock inte att komma färdigmonterad, utan i hundgårdsektioner så att du själv kan bestämma hur stor eller vilken form som rastgården ska ha. Att frakta en färdig hundgård skulle dessutom vara alldeles för besvärligt och komplicerat och utöver detta skulle man med säkerhet inte få den lika billigt som annars.

Lättmonterat, enkelt och snabbt. Det är precis så man vill att en rastgård ska vara. Om du inte vet hur stor rastgård och hur många sektioner du kommer att behöva kan du ta hjälp av storlekstabellen nedan. Storleken på rastgården bestäms utifrån hur många hundar som kommer att vistas i den och hur stora hundarna är.

  • En hund med mankhöjd mellan 25-35 cm kräver en rastgård på minst 10 kvm. Har hunden en mankhöjd på 45-55 cm ska rastgården utökas till minst 16 kvm. Mycket stora hundar med en mankhöjd över 65 cm kräver minst 20 kvm för endast en hund.
  • Två hundar behöver naturligtvis större utrymme än en. För två hundar med mankhöjd på 25-35 cm krävs en rastgård på minst 14 kvm. För 45-55 cm i mankhöjd krävs 20 kvm och över 65 cm i mankhöjd krävs minst 28 kvm rastgård.