Träna inkallning med din hund

När man talar om hunddressyr så menar man vanligtvis hur lydig och väluppfostrad en hund är. För många hundägare är drömmen troligtvis att ha en hund som går fint bredvid en, utan koppel, men verkligheten kan se helt annorlunda ut. Hunden har fått upp ett spår efter en hare och ränner iväg in i skogen med dig springandes bakom. Att träna hunddressyr med sin hund är något som tar tid. För vissa tar det längre tid än andra och mycket beror på mentaliteten hos hunden och ur mycket tålamod man som ägare har. Det är viktigt att man är införstådd med att det tar olika lång tid för alla.

Olika typer av kurser

För den som vill och behöver så finns det mängder med olika typer av kurser som man kan anmäla sig och hunden till, t.ex. lydnadskurser. Det går naturligtvis även bra att själv träna med hunden eller med andra hundägare och vänner. Det som är viktigt är att man gör rätt från början och att man fokuserar på få saker i taget. På så sätt kan hunden lättare lära sig nya saker, eftersom de ständigt upprepas.

Börja tidigt

En sak som är viktig för många är att man ska kunna ha hunden lös och att hunden snabbt ska reagera på inkallning. Om man inte kan kalla in sin hund bör hunden aldrig gå utan koppel. Det bästa är om man kan komma igång så tidigt som möjligt med denna typ av träning, redan när hunden är valp. En valp har ännu inte hunnit utveckla några jaktinstinkter och du kan då med fördel avleda eller locka till dig hunden med hjälp av en godisbit. Ett enkelt och roligt sätt att träna tillsammans är genom kurragömmalekar på en säker plats. Göm dig bakom ett träd och låt hunden leta efter dig med endast dina rop som vägledning. Belöna!