Ta ansvar som hundägare

Att ta ansvar som hundägare kan snabbt associeras med att se till att hunden mår bra och att den får den vård och omsorg den behöver. Visst stämmer naturligtvis även detta, men det finns många andra saker man som hundägare måste se till att ha kontroll över. Det är t.ex. mycket lätt hänt att man tar för givet att alla människor älskar din hund precis lika mycket som du gör och därmed låter du hunden gå fram och hälsa, nosa eller tigga mat från andra människor, något som naturligtvis inte uppskattas av alla.

Det är viktigt att förstå att alla människor inte tycker om hundar och att man som hundägare ska visa hänsyn mot detta, även när det kommer till andra djur. Ett mycket bra sätt att göra detta är genom att se till så att din hund alltid är kopplad när ni befinner er på en allmän plats, men även i mer enskilda miljöer om det finns risk för att din hund kan jaga efter andra djur eller inte svarar på inkallning. I listan nedan kan du hitta ett flertal punkter som är värda att tänka på när du befinner dig runt andra människor eller på platser där andra djur finns.

  • Alla hundar vill inte hälsa på varandra. Genom att tvinga fram detta kan du istället skapa en irritation eller aggression från ena eller båda hundarna.
  • Plocka alltid upp efter din hund.
  • En hund bör aldrig lämnas kopplad utan tillsyn, även om du ska bara ska in och handla.
  • Du bör aldrig tillåta att din hund jagar andra djur, varken vilda djur som fåglar eller andra husdjur, t.ex. katter.
  • Acceptera att alla inte uppskattar hundar eller till och med är rädda.
  • Hunden ska ej få skälla okontrollerat.

Hundägaransvar

I Sverige finns något som heter hundägaransvar. Det betyder att du som ägare är 100 % ansvarig för vad din hund gör, t.ex. om den biter någon, förstör eller t.ex. orsakar en olycka i trafiken.