Skaffa hund – detta ska du tänka på innan!

Att skaffa hund är en dröm för många människor, men med en hund kommer också mycket ansvar och många förpliktelser som alla inte är förberedda på. Som ägare har man 100 % ansvar över sin hunds beteende, men också för hundens välmående och hälsa. Det är därför mycket viktigt att man tänker igenom beslutet noga innan man väljer att skaffa sig en fyrbent vän. En hund lever länge och kommer att bli en del av din familj. I denna text har vi samlat några av de viktigaste frågor som du ska ställa dig själv.

Förpliktelser som hundägare

1. Långsiktigt tänkande – Du har tid, ork och råd att ha en hund just nu, men hur ser ditt liv ut om 10-15 år. Vad du har du för framtidsplaner och kommer en hund kunna ha plats i ditt liv även då?

2. Välj en ras som passar – Det är otroligt lätt att fasta för en hund enbart på grund av hundens utseende, men valet av hundras har större betydelse än så. Det är viktigt att du väljer en hund som passar in med din livsstil. Egenskaper, humör och temperament varierar mellan de olika raserna.

3. Vaccinationer och försäkring – Som hundägare har du ansvar för att din hund mår bra, är välmående och är trygg. Du har en förpliktelse att se till så din hund får alla vaccinationer och avmaskningar som behövs, men även att hunden är försäkrad. Utan en försäkring kan veterinärkostnader bli så höga att du inte har möjlighet att erbjuda din hund vård.

4. Vem tar hand om hunden på dagarna? – En vuxen hund som är ensamtränad får max lämnas ensam i 6 timmar. En valp som nyss har kommit hem till dig får inte lämnas ensam alls. Du behöver se till så att din hund har uppsyn och får sina dagliga behov mättade, även när du befinner dig på jobbet.